Een afspraak maken? Bel 074 266 33 89

Patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen) hebben pijn bij het lopen door slagaderverkalking in de benen. Het is een veelvoorkomende aandoening. Na een bepaalde afstand gelopen te hebben, moeten ‘claudicanten’ stoppen met lopen, omdat zij pijn in de benen krijgen ten gevolge van zuurstofgebrek in de spieren. Door enige tijd (minuten) te wachten zakt de pijn en kan de patiënt weer verder lopen, waarna weer klachten optreden. Omdat gesteld wordt dat mensen de klachten verbloemen door net te doen alsof ze etalages aan het bekijken zijn, wordt claudicatio intermittens in de volksmond vaak ‘etalagebenen’ of ‘de etalageziekte’ genoemd.

Etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking oftewel atherosclerose. Slagaderverkalking komt bij alle mensen voor naarmate men ouder wordt. Een aantal factoren versnelt dit proces. Roken en een ongezonde leefstijl zijn de grootste boosdoeners. Beïnvloeding hiervan ligt primair bij de patiënt, al kunnen diverse zorgverleners hier hulp bij bieden. De behandeling in de eerste lijn door de huisarts en eventueel praktijkondersteuner (POH) bestaat allereerst uit het behandelen van de aanwezige risicofactoren. Hiermee wordt getracht te voorkomen dat de slagaderverkalking toeneemt en complicaties zoals een hart- of herseninfarct optreden. De symptomatische behandeling (dat wil zeggen; ter vermindering van de klachten) bestaat uit looptherapie.

Looptherapie is lange tijd onderbelicht geweest. Patiënten kwamen bij de huisarts of vaatchirurg met pijn bij het lopen en werden naar huis gestuurd met het advies om meer te gaan lopen. Dat ging (en gaat) tegen de logica van de meeste patiënten in waardoor de therapietrouw gering was. Te vaak werd vervolgens overgegaan tot een dotterbehandeling of een bypassoperatie. Behandelingen die gepaard kunnen gaan met complicaties, overlijden en in ieder geval aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Een goedkoper en veiliger alternatief is looptherapie onder begeleiding van een gecertificeerde fysiotherapeut ofwel gesuperviseerde looptherapie. Uit onderzoek is bekend dat gesuperviseerde looptherapie een goede en effectieve behandeling voor etalagebenen is.

Chronisch ZorgNet is hét landelijk netwerk van fysiotherapeuten, gespecialiseerd in het geven van gesuperviseerde looptherapie. Een nauwe samenwerking met verwijzers wordt nagestreefd.

Fysiotherapie Fleminghof is aangesloten bij het Chronisch Zorgnet.

Terug

Fysiotherapie Fleminghof

Gezondheidscentrum Fleminghof
Fleminghof 5
7622 MB BORNE 

Telefoon: 074 2663389 (8:30 - 17:00u)
Email: info@fysiofleminghof.nl

Contactformulier

Klachtenformulier

Openingstijden

  • Maandag 7:30 - 21:00
  • Dinsdag 7:30 - 21:00
  • Woensdag 7:30 - 21:00
  • Donderdag 7:30 - 18:00
  • Vrijdag 7:30 - 17:00
  • Zaterdag op afspraak