Een afspraak maken? Bel 074 266 33 89

Valpreventie bij ouderen

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. De directe medische zorgkosten van valongevallen schoten in 2020 al door de 1 miljard euro.

Valpreventie is noodzakelijk om het aantal valongevallen te verminderen. Er is veel wetenschappelijk bewijs over hoe het valrisico bij ouderen verminderd kan worden, en er zijn verschillende (kosten)effectieve interventies beschikbaar. Wij bieden als Fysiotherapie Fleminghof de cursus ‘In balans’ aan.

Inhoud van het programma

In Balans bestaat uit voorlichtingsbijeenkomsten en een beweegprogramma. Het is een groepstraining en duurt ongeveer veertien weken. Het programma bestaat uit
een informatiebijeenkomst, cursusbijeenkomsten en tien weken trainingsbijeenkomsten (2 keer per week een training van ongeveer 1 uur). Tevens worden er functionele testjes uitgevoerd tijdens het programma.

De cursusbijeenkomsten bestaan uit handige oefeningen, tests en informatie over bewegen, evenwicht en valrisico. De trainingsbijeenkomsten bestaan uit oefeningen op basis van tai chi en zijn gericht op het verbeteren van fitheid, evenwicht en spierkracht.

Uit wetenschappelijke onderzoek en ervaring blijkt dat door het deelnemen aan de cursus ‘In balans’ u 61% minder kans heeft om te vallen! En valangst met 37% afneemt.

Wat zijn de kosten?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden In Balans (voor een deel) vanuit het aanvullend pakket. Dit kunt u controleren in de poliswaarden (met de zoektermen valpreventie, cursussen, preventie, gezondheid) of bellen met de klantenservice. Het resterende bedrag moet u zelf betalen. Als u contact opneemt met de praktijk zullen wij de kosten met u bespreken.

De gemeente Borne werkt nauw samen met ons als Fysiotherapie praktijk, ook zij kunnen iets voor u betekenen als de kosten voor u niet haalbaar zijn.

Locatie: Elke 3 maanden start er een nieuwe cursus ‘In balans’ waar u zich voor kunt opgeven.
De locatie waar de trainingen en cursusbijeenkomsten zijn is RKSV NEO (Twickelerblokweg 9, 7621 BG Borne). De trainingen worden gegeven op dinsdag- en vrijdagochtend.
U kunt opgeven per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de telefoon 074-2663389

https://www.veiligheid.nl/kennisaanbod/interventie/balans

Terug

Fysiotherapie Fleminghof

Gezondheidscentrum Fleminghof
Fleminghof 5
7622 MB BORNE 

Telefoon: 074 2663389 (8:30 - 17:00u)
Email: info@fysiofleminghof.nl

Contactformulier

Klachtenformulier

Openingstijden

  • Maandag 7:30 - 21:00
  • Dinsdag 7:30 - 21:00
  • Woensdag 7:30 - 21:00
  • Donderdag 7:30 - 18:00
  • Vrijdag 7:30 - 17:00
  • Zaterdag op afspraak